iLovePalestine.com

30 November 2010

there is always someone waiting for you

love everyone, so everyone will love you

Assalamualaikum hai hai..
hari ni saya bangun pagi pagi lagi dan bersiap nak pergi hospital USM. did i ever tell you, my cousin has recently been diagnosed with cancer?? it is a lymphoma cancer, a rare type of cancer. doktor pun taknak amik risiko untuk buat chemo. mak aku kate penyakit ni kalau buat chemo samada semakin sembuh ataupun semakin aktif. ini sepupu aku, jadi aku rasa sedikit emosi huhu. bayangkan saje salah sorang ahli keluarga terdekat anda ada penyakit kanser and yet you tried hard to help her but it works nothing. sedih kan? kan? itu lah yang aku rasa. ini pasti ada hikmahnya.

aku bukan mengaji medik, aku tak paham la ape menda tu lymphoma cancer (next time aku tanye kakngoh aku, kk). tapi memang penyakit tu susah nak berubat, lebih2 lagi darah dia pun negatif dan jarang2 je orang darah jenis dia.

maaf T_T. darah saya jenis A+
tak dapat bantu :(

sepupu aku buntu mane2 darah yang negatif untuk buat pembedahan yang sterusnya skaligus untuk teruskan hidup dengan sihat, memandangkan dia berdarah AB-. jadi aku pun tanye kawan2 aku, mana lah tahu ade yang tercicir. Alhamdulillah, thanks to Allah i got two person which are izzati and kaksyu. dua2 darah O- segala puji bagi Mu tuhan sekalian alam. tapi kaksyu je yang kat kelantan sbbnye zati tak dapat cuti kat Matrik. kebetulan hari ni briged bakti ade program derma darah and then jun dan kaksyu nak join sekali sambil nak usha darah negatif. walaupun derma darah pun tak dapat bantu sepupu aku, sekurang kurangnya dia ada tenaga untuk lawan penyakit dia.

sampai2 je kat hospital USM, aku, ablong(abg aku) dan kaksyu pegi la kat unit tabung derma darah nak derma darah kununnye. mak sedara dan paksedara aku tunggu je kat tempat derma darah, sebabnye, ye lah darah kaksyu kan sesuai untuk anak dia. tetapi setiap yang berlaku ada hikmahnya, kaksyu rupenye darah O+ bukan O-. mati2 kitorang ingat dapat tolong sepupu aku tu, rupa2nya diorang salah tulis kat buku derma kaksyu. aku tak pernah pernah jumpa kesilapan yang gini melainkan hari ni~ tapi aku akan usaha jugak tanye saim2 aku, insyaAllah. setiap masalah ada penyelesaiannya. who knows what will happened next. Allah knows. doakan yang terbaik untuk sepupu saya.

TYPES

DISTRIBUTION

RATIOS

O +1 person in 338.4%
O -1 person in 157.7%
A +1 person in 332.3%
A -1 person in 166.5%
B +1 person in 129.4%
B -1 person in 671.7%
AB +1 person in 293.2%
AB -1 person in 1670.7%
omg~ ini lah hakikat sebenarnya.
analisa secara rawak from blood type facts

and den aku pun derma darah la jugak kat hospital and for your information, tabung darah kat hospital betul2 terhad dan buleh dikatekan almost zero.. maklumlah patients ramai daripada penderma. time aku dan kaksyu duk kat tempat makan dalam bilik derma darah, we have met a man, maybe he is a doctor. encik tu nasihat tuk kitorang pasal pekdah pentingyeee derma darah 3kali setahun. kalau lah seseorang tu tau nilai darah setiap orang, nescaya semua pakat2 pergi derma. darah takleh dibeli kat tesco, ia bergantung kepada penderma darah samada rela atau tak rela. satu bag 450ml dapat membantu beberapa orang. kita tak rasa situasi tegang itu sebab kita bukan pesakit tersebut. pikir2kan lah. sekian..

you will never expect that..
there is always someone waiting for you..
to keep on living..
to keep on breathing..

p/s: big thanks to friends and briged bakti who had tried hard to help my cousin today. mungkin takdapat membantu sepupu saya tapi ini tidak bermakna tak dapat membantu pesakit2 yang lain. they are always waiting for you! with lots of love, xoxo :)

5 comments:

s a b r e n a said...

sapo spupu jun tu?

Hannah Hamra said...

Wan Syazwani Wan Yaacob, matrik penang 2tahun akauntan. ena darah ape?

s a b r e n a said...

ooo. ena darah? eh..dop hau. dop cek pun. nnti ena g cek. insyaAllah. huhu

izzati norizan said...

aq harap sgt aq daroh o-..amin9

Hannah Hamra said...

takpe kalu bukan negatif pun. meh pakat2 derma.